Karin Johannessons biskopsvapen

Biskop Karin Johannessons ämbetsvapen, komponerat av Claus K. Berntsen, och uppmålat av Ronny Andersen.

Som ansvarig för Svenska Heraldiska Föreningens arbetsgrupp för kyrklig heraldik har jag haft förmånen att få hjälpa flera biskopar med antagandet av deras vapen. En uppgift jag sätter stort värde på, då det är viktigt att biskoparna, som några av våra synligaste vapenbärare, har vapen som följer god heraldisk sed.

Senaste biskopen som jag har fått hjälpa med detta är blivande biskopen i Uppsala stift, Karin Johannesson. Hon har valt ett talande vapen, ”I blått en kalk av silver med en ur kalken uppväxande naturlig lilja av guld”,¹ med kalken för Johannesson och liljan för Karin.

Kalken är ett av aposteln Sankt Johannes helgonattribut, då han enligt Legenda aurea drack en bägare med gift utan att ta skada. Detta hände för att gudinnan Dianas överstepräst Aristodemus skulle omvändas.² Liljan är ett av Sankta Katarina av Sienas helgonattribut, något oklart varför då källorna är oeniga. Möjligtvis kommer det sig av att det berättas att hennes huvud smugglades ut ur Rom i en väska för att kunna läggas till vila i Sienna. När väskan inspekterades av Roms vakter var den full av lilje- eller rosenblad.³

¹ Svenskt Vapenregister, Pågående granskning, ansökan 2018:56.
² Jacobus de Voragine, Gyllene legender = Legenda aurea, Artos, Skellefteå, 2007, s. 90-91, 94.
³ New World Encyclopedia, Catherine of Siena, hämtad 2019-02-21.

Detta är en bearbetad version av en artikel på Svenska Heraldiska Föreningens hemsida. Där finns mer information valspråket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s