Heraldiska exlibris

Som ett led i firandet av Societas Heraldica Scandinavicas 60-årsjubileum år 2019 kommer sällskapet att ge ut en bok med heraldiska exlibris.

Detta har medfört att ett flertal nya exlibris har färdigställts, i många fall exlibris som har planerats under lång tid. Ett av dessa som nyligen har tryckts är makarna Lars och Martin Trägens gemensamma exlibris.

Det Trägenska exlibriset är ritat av den heraldiska konstnären Kim Dohm-Hansen, som också är Svenska Vapenkollegiets huskonstnär och ritar alla nya vapen till Svenskt Vapenregister. Trycket är utfört av Quadratim Letterpress i Portugal i boktryck/Letterpress, samma firma som tryckte korrespondenskort till biskop Sven-Bernhard Fast. Det färdiga exlibriset mäter 65 x 105 mm och pappret är elfenbensvitt 130 g.

Motivet anspelar utöver deras gemensamma vapen även på ägarnas namnhelgon: S:t Martin av Tours, den romerske soldaten som delade sin mantel för att kunna dela den med en tiggare, och S:t Laurentius, diakon i Rom som avrättades år 258 genom att läggas på ett halster över eld. S:t Laurentius håller sitt halster som han ofta avbildas med.

Vapnet syns i den medelst vågskuror kvadrerade solen. Vapnet är registrerat i Svenskt Vapenregister med nummer SV-68.

Exlibris-Traegen

Förlaga till exlibris för Lars och Martin Trägen, ritat av Kim Dohm-Hansen.

Har du ett exlibris? Skicka gärna in det till jubileumsboken! Mer information på https://heraldik.org/nordiske-heraldiske-exlibris/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s